EĞİTİM SEFERBERLİĞİNE DUYARLI OLMALIYIZ

Dünyanın en güzel ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye, yıllarca çeşitli doğal kazalara maruz kalsa da toplumsal bilinç en  son başımıza gelen 17 Ağustos  1999   büyük felakette resmi rakamlarca yaklaşık 60 bin kişi ölü ve yaralı olarak depremden direkt etkilenmiştir. Rakamın bu.. kadar yüksek olmasının en büyük sebebi ise doğal afet konusunda yeterli eğitime sahip olmayışımız ilk sırada gelmektedir.

Aradan 20 yıl geçmiş olmasına rağmen maalesef devletimiz  eğitim seferberlikleri yapıyor olsada katılım kuruluşlar ve  halkımız tarafından dip seviyelerde .

Artık bizde diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi afetler gelmeden önce tedbir önlem almalıyız. Öncesi yapılan  hazırlıklar felaketin vereceği zararı her zaman indirecektir.

Deprem’de neler yapmalıyız?

Deprem tatbikatları sarsıntı anında yapacaklarımızı her zaman hatırlamamızı sağlar. Bu yüzden periyodik dönemlerde evde, işte, okulda ve kalabalık olunan yerlerde deprem tatbikatı, hayatta kalma becerileri olası can kaybının önüne geçmekteki en önemli faktördür.

Bütün dünyada afetlerden  edindiğimiz en büyük tecrübe ve ders , afetin  gerçekleştiği ilk 72 saatte yardımın en büyük kısmının yakın çevremizde bulunan insanlardan geldiğidir.Büyük bir deprem felaket yaratabilir. İnsanlara yardım edecek kaynaklar onlara ulaşmayabilir.İşte bu yüzden risk grubundaki insanların hazır hale getirilmesi gerekir.işte farkındalık eğitimi bu yüzden çok önemli.

Hedef, insanları, riski azaltmak için başlarına bir afet gelmeden ÖNCE önlem almaya yönlendirmektir. Aile Afete Hazırlık Planı ve Kurum Afete Hazırlık Planı, afet riskinin azaltılması konusunda temel faaliyetleri olarak, Değerlendirme ve Planlama, Fiziksel Korunma, Müdahale Kapasitesinin Artırılması konularını içermektedir.Yapısal olmayan elemanlar, bir binanın taşıyıcı sistemi haricindeki bütün kısımları ve binanın içindeki unsurlardır. Diğer bir deyişle, kolon, kiriş, taşıyıcı duvar, çatı ve temel haricindeki tüm elemanlardır. Aydınlatma elemanı, pencere, ofis makinası, mobilya, raflarda saklanan veya duvara asılı olan tüm eşyalar, yapısal olmayan temel elemanları oluştur.
Yapısal olmayan bazı elemanlar ( ev, işyeri içinde bulunan eşyalar) sarsıntı sırasında ölümlere, yaralanmalara ya da maddi kayıplara yol açabilirler. zarar görebilir ya da insanlar için tehlike yaratabilirler.

Derneğimiz olarak kurum -kuruluş ve Halkımızın afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için bilinçlendirme çalışmaları planlayarak  verdiğimiz eğitimlerle;

• Afete hazırlık kültürünü kazandırmak,

• Farkındalık oluşturmak,

• Temel koruyucu önlemleri paylaşmak,

• Doğru davranış şekillerini öğrenmelerini, uygulamalarını sağlamak,

• Afet ve acil durumlar ile ilgili yürütülen hazırlık çalışmalarına destek verilmesini sağlamak,

• Aile afet planlarının hazırlanmasını sağlamak,

• Afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirme yaparak, okul afet ve acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak,

• Afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirme yaparak, işyeri afet ve acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak,

• Gönüllülük bilinci kazandırarak, eğitimlerin yaygınlaştırılmasında rol alacak sürdürülebilir gönüllü ekipler oluşturmaktır.

ÇABALARIMIZ BU YÖNDE OLUP HALKI BİLİNÇLENDİRMEK ADINA  ÇALIŞMALARIMIZA HIZLA DEVAM ETMEKTEYİZ.   AFETSİZ GÜNLER ….  Saygılarımızla

Bir yanıt yazın