ÇIĞ ve KORUNMA
Eğer çığ oluştu ve üzerinize doğru geliyorsa: hemen sığınak olarak kullanabileceğiniz bir kaya bulmalısınız. Kayayı kendinize siper etmelisiniz. Kar altında kalmaya başladığınızda ise çığın akış yönü ile adeta yüzercesine karda hareket etmeye gayret etmelisiniz.
Bir diğer nokta ise çığın tepetaklak gelme ihtimaline karşı, yüzeyin nerede olduğunu anlamanız gerekir. Işığın geldiği yönün mantık olarak yüzey olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca elinize tükürmek de çığ da size yön olacak bir yöntemdir. Tükürüğün yer çekimine karşı hangi yöne göre hareket etmeli ve o yöne doğru ellerinizle kazmalısınız.Çığ altında kalan insanların yüzde 75’i boğularak can veriyor. Uzmanlara göre 30 dakikadan fazla kar altında kalan bir kişinin yaşama şansı sadece %30 olarak belirtiliyor. Kuru kar tabakaları, yüzde 70 oranında oksijen içerirken, ıslak kar tabakalarının içerdiği oksijen miktarı bu miktarın çok altında. Bu nedenle kar altında havasızlıktan ölüm çok daha çabuk gerçekleşiyor.
“Çığ hava yastığı” herkesin bildiği bir şey değilse de birçok kış sporu tutkunu için ve onları kurtaracak olanlar için gerekli bir güvenlik aracı haline geldi. 1980’lerde icat edilen hava yastığı, çığda hızla şişebilen büyük ve dayanıklı bir plastik poşet içeren bir sırt çantasından oluşur. Hava yastığı, çığ mağdurlarının kara gömülmesini önler ve onları kurtarma personeli için daha görünür hale getirir ve böylece potansiyel olarak hayat kurtarır.
